Imiona szynszyli: Tosia i Sznupka
Wysłany: 2010-07-30, 15:53 olimpiada
hey.
Na początku uznałam, że nie chce mi się w to angażować.
Ale teraz kiedy mamy nie ma (dopinguje mnie z góry)..
Wszyscy doradzają żebym się czymś zajęła.
Stwierdziłam, że może jednak wezmę się za olimpiadę na przyszły rok.
Dużo pracy mnie czeka, ale chyba warto.
Dlatego zastanawiam się czy nie napisać pracy o szynszylach !:)
Praca musi mieć założenie, które będzie coś udowadniało.
Dopuszczona jest jedynie obserwacja. Chyba, że mogłabym opisywać wzrost i wagę, zachowanie w zależności podawanego pokarmu i ilości ruchu?
Imiona szynszyli: Sida, Kiwi. Pomogła: 38 razy Wiek: 17 Dołączyła: 28 Sie 2009 Posty: 173 Skąd: Lębork-Mosty
Wysłany: 2010-07-30, 17:03
ale co to za olimpiada?
tylko coś udowodnić?
to udowodnij, że wkładanie do karmy dla szynszyli rodzynek, tylko im szkodzi. Rzekomo ma im to dodawać energii, ale mają jej aż nadto, więc to bez sensu.
_________________ `Everything about me invites you in - my voice, my face, even my smell.`
Wysłany: 2010-07-30, 17:40
Olimpiada biologiczna.
Musze znaleźć temat i na jego podstawie napisać prace badawczą, która musi czemuś służyć i udowadniać coś. Ale nie może szkodzić zwierzętom.
Prace mogę napisać głownie na obserwacji.
biedrona, ja też pisze pracę na przyszły rok Z tym, że ja o psach (choć tematu nie zdradzę ).
Obserwacja musi być prosta, niezbyt wymyślna. Grunt, żeby życie i zdrowie zwierząt nie zostało narażone (więc jak rozumiem eksperymenty z jedzeniem i smakołykami odpadają).
Gdybym to ja miała obserwować szynszyle wybrała bym coś, co będzie banalne, ale w gruncie rzeczy ciekawe i może dać jurorom nowy pogląd na jakąś kwestię. (pisząc to cały czas mam w głowie to, czym ja się kierowałam wybierając swój temat).
Parę lat temu w Szczecinie jedna dziewczyna badała wpływ muzyki na psy w schronisku. Puszczała im różnych wykonawców, różne gatunki i obserwowała jak wpływają na zachowanie psów. Okazało się, że psy uspokajają się przy konkretnych utworach. Szkoda tylko, że schronisko tego nie wykorzystało... No, a jej praca zdobyła wyróżnienie!
Może spróbuj pomyśleć nad czymś podobnym? Niekoniecznie nad samą muzyką, ale czymś właśnie w tym stylu? Tylko wiesz, grupa badawcza musi być jak najliczniejsza, wtedy wyniki są najbardziej obiektywne.
Na upartego można się dogadać w ZOO i obserwować wilki tam mieszkające. Tylko, że wtedy trzeba wziąć poprawkę na fakt, że to nie jest ich środowisko naturalne.
Wysłany: 2010-07-31, 12:23
tak. myślałam o jakimś parku narodowym. I wtedy mogę zaznaczyć, że wilki były obserwowane na terenie jakiegoś parku w warunkach zbliżonych do naturalnych.
Myślę, że mógłby przejść spokojnie Bo to by była czysta obserwacja, jej wyniki mogłyby dać nowy pogląd na to jak w procesie ewolucji psy odróżniły się od wilków (mam nadzieje, że niczego nie zdradziłam, ale taka prawda, psy i ich zachowania różnią się od wilków ). Jest to też coś prostego, bez udziwnień. A takie tematy z tego co wiem, mają największe szanse.
Grunt to optymizm!
Czyli nie teraz na wrzesień? Bo ja chyba coś sobie pomyliłam
Kiwi Administrator SZYNSZYLOMANIAK ROKU 2006, 2007 i 2008
Imiona szynszyli: Cinque Italiane Pomogła: 140 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Sty 2006 Posty: 1490 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-07-31, 23:07
biedrona, ale byś musiała koczować w tym parku strasznie długo, bo te obserwacje to raczej muszą trwać parę tygodni żeby wyniki były miarodajne
_________________ Weronka - czarny aksamit, Romcia - fiolet, Vivi i Mia - standard, Frania - brązowy aksamit + 2 kotki Mania i Antonina + chomik Stanford | Amelka w pamięci
Nie. Bo temat musi być zatwierdzony do końca marca. Więc dopiero za rok.
Mi też się tak wydawało. Choć moja P. od biologii twierdzi, że to nie ma znaczenia i można się zgłaszać do końca września... No cóż... Mam nadzieję, że wszystkich formalności dopełniła, tak jak mi obiecała...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum