Imiona szynszyli: Darwin i Karolina :) Pomogła: 4 razy Wiek: 22 Dołączyła: 14 Kwi 2010 Posty: 77 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-07-31, 09:57 włażenie na rękę.
Darwin to indywidualista, nie lubi głaskania, ciężko go złapać itd. Krzykacz z niego, wystarczy że Karolina go szturchnie gdy szaleje a on od razu szczeka. Cóż, taki charakterek Ale ma pewne zachowanie które kłóci si,ę z resztą jego sposobu bycia.
Kiedy siedzi na półce, a ja położę na tej półce dłoń, tak na płasko, to on podchodzi i drobnymi kroczkami wdreptuje na dłoń i tak siedzi. Za chwilę się poprawia, zdreptuje, po czym wdreptuje znów, potrafi tak siedzieć naprawdę długo. czasem mnie trochę iska.
Piszę o tym żeby się dowiedzieć czy może ktoś się już z tym spotkał u swojej szynszyli, czy to oznacza, że jednak mi trochę ufa? Czy dałoby się bardziej oswoić żeby nie był taki niedotykalski, czy pogodzić się z tym, że wdreptywanie na rękę to jedyna bezszczekaniowa forma kontaktu?
_________________ "Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć".
Imiona szynszyli: Dyzio:) Kris:) i Maniek:) Pomogła: 2 razy Dołączyła: 06 Cze 2010 Posty: 24 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-07-31, 10:00
To zależy od charakteru szylki. Są szylki, któe są pieszczochami, uwielbiają głaskanie itd a są szylki indywidualiści, które wolą jednak nie być głaskane. To zależy od szylki;)
Imiona szynszyli: Michalinka czyli Misia Pomogła: 13 razy Wiek: 20 Dołączyła: 19 Kwi 2010 Posty: 67 Skąd: Ińsko
Wysłany: 2010-07-31, 11:30
Moja Miśka nie daje się za nic pogłaskać tak jak Darwin, gdy tak nagle zacznę ją głaskać pod brzuszkiem to staje na dwóch łapkach jak zamurowana Bardzo śmiesznie to wygląda, ale zewnętrznych partii futerka nie da dotknąć, natomiast również w klatce wskakuje mi na rękę, nie mówiąc o wybiegu, wtedy staje się wręcz nieposkromiona: chodzi po wszystkich, po głowach, rękach, ciągnie za włosy Raz tak mocno mnie ugryzła w paznokcia u nogi Chyba nie chciała... bynajmniej od tego czasu staram się żeby nie miała ich blisko pyska efyra myślę, że nasze kulki mają podobny charakter. To , że nie lubią zbytniego tarmoszenia nie znaczy ,że nie chcą być z nami blisko. Darwin na pewno Ci ufa, co okazuje wchodzeniem na rękę. Na razie ciesz się z tego, a kto wie, może z czasem się zmieni na bardziej przytulaśnego
mój Muflon a nawet czasami Tasman robią podobnie Tez czasami wkładam rękę na płasko i wtedy Muflon na nią wchodzi albo chociaż kładzie na nią 2 przednie łapki i po prostu zasypia Lubie to i często tak robię A muszę Ci powiedzieć że Muflon też nie należy do tych pieszczochów bo za uszkiem czy pod bródką w życiu się nie da pomiziać Mi takie wchodzenie przypomina troszkę przytulanie się szylki do szylki
Imiona szynszyli: Dyzio:) Kris:) i Maniek:) Pomogła: 2 razy Dołączyła: 06 Cze 2010 Posty: 24 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-07-31, 15:53
A znowu mi dla odmiany wszystkie trzy lobuzy odrazu wskakują na rękę jak im tylko klatkę otworzę a potem hopa na mnie;) miziać też się lubią, chociaż Maniek nie aż tak bardzo ale to pewnie dlatego że jest ze mna dopiero od 2 dni;) a Kris i Dyzio to już takie malutkie przylepki;)
Imiona szynszyli: Kubuś,Maniuś, Szymonek-w mojej pamięci Pomogła: 24 razy Wiek: 24 Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 428 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-08-01, 10:34
Mój Kuba- delikatny i zupełnie inny niż Maniulek- gdy wkładam dłoń do klatki albo po prostu przysuwam do niego na wybiegu (dłoń nie na płasko tylko np pięść) to też drepcze przednimi łapkami i się przytula, tak na chwilę. Potem znów drepcze i się przytula. Poza tym lubi głaskanie pod szyją (nie przez cały tułów), ale tylko gdy ma na to ochotę. W innym wypadku na mnie krzyczy Więc chyba charakterki naszych kulek są podobne Kuby nie da się wziąć na ręce, bo się strasznie wierzga, ale gdy ma ochotę to wskakuje do mnie na łóżko i pozwala się miziać. Taka forma oswojenia mi odpowiada- nie mam zamiaru go łapać na siłę na ręce więc sądzę, że Kuba czuje się pewnie będąc ze mną w takich relacjach.
Z Maniulkiem jest zupełnie inaczej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum